Pemba voor kleine werkgevers

ingevoerd op 27-2-2004





Schagen, 27 februari 2004


Betreft: Pemba voor “kleine werkgevers”



De Wet Pemba (Wet Premiedifferentiatie En Marktwerking Bij Arbeidsongeschiktheid) is per 1 januari 2004 gewijzigd voor ondernemingen die door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV, de voormalige bedrijfsverenigingen) zijn ingedeeld in de categorie “kleine werkgevers”. Dit zijn ondernemingen met een loonsom kleiner dan € 625.000,--.

Deze ondernemingen betalen vanaf 1 januari 2004 een branchegedifferentieerde premie. Deze premie vindt u terug in de nota van het UWV voor 2004.

Een laatste kans
Als gevolg van deze wetswijziging hebben “kleine werkgevers” nog éénmalig de mogelijkheid om per 1 juli 2004 uit het publieke bestel te stappen. Dit dient wel vóór
1 april 2004 schriftelijk bij het UWV kenbaar te worden gemaakt.

Door uit het publieke WAO-bestel te stappen wordt de werkgever zelf verantwoordelijk voor de betaling van de WAO-uitkering aan arbeidsongeschikte werknemers gedurende de eerste vier jaar (na de twee jaar WULBZ, zijnde de Wet Uitvoering Loondoorbetaling Bij Ziekte). Tegen dit risico kan men zich privaat verzekeren.

Basis voorwaarden om uitstappen te overwegen:

· de totale loonsom in uw bedrijf in 2002 was lager dan € 625.000,--
· er zijn na 1 juli 1999 geen (ex) werknemers in de WAO geraakt
· er zijn op dit moment geen werknemers langer dan drie maanden ziek.

Alléén als de drie bovengenoemde stellingen op uw bedrijf van toepassing zijn kunt u overwegen om uit het publieke bestel te stappen. Uiteraard dient de premie die u voor de private verzekering gaat betalen aanzienlijk gunstiger te zijn dan de premie bij het UWV. Uit ervaring weten we dat in de meeste gevallen hiervan sprake is.

Waar moet u op letten bij de private verzekering:

· Is het inlooprisico verzekerd vanaf ondertekening offerte
· Is het uitlooprisico verzekerd na beëindiging van de verzekering
· Zijn de werkgeverslasten meeverzekerd
· Is het premiepercentage voor minimaal 3 jaar gegarandeerd
· Wordt de premie (grotendeels) gerestitueerd als de Pemba in 2006 of eerder zou komen te vervallen (er is dan namelijk geen risico gelopen).

Wij kunnen ons voorstellen dat u hierover nog vragen heeft. U kunt hiervoor contact opnemen met onze loonadministrateurs.

Voor het aanvragen van een offerte kunt u terecht bij uw verzekeringsadviseur.

Wij wijzen u nogmaals op het feit dat de aanvraag om als eigen risico drager te worden aangemerkt en uit het publieke bestel te stappen vóór 1 april 2004 bij het UWV dient te worden ingediend. Uitstel is niet mogelijk.


Accuraed
Accountants & Adviseurs


Aan de inhoud van dit nieuwsitem wordt de uiterste zorg besteed. Accuraed Accountants & Adviseurs aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor de onvolledigheid en/of de onjuistheid of de gevolgen daarvan.