Zondag 8 februari Apollo Ensemble

ingevoerd op 4-2-2009

 Over het Apollo Ensemble
Apollo - zoon van Zeus en Leto, god van het licht, de schone kunsten en de harmonie en aanvoerder van de negen muzen.
Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is wat de naam zegt: Ensemble - samen. Het samenspel op zoek zijn naar de grenzen van het samenspel en de interactie tussen musici. Apollo is de Griekse zonnegod die wordt begeleid door de muzen, de godinnen van de kunsten en wetenschap. Het ‘samenspel’ van deze verschillende kunstvormen en de wetenschap vormt de bron van de projecten en programma’s van het Apollo Ensemble.
In de loop der jaren is het ensemble uitgegroeid tot een ensemble met een variabele bezetting met een vaste groep kernspelers. Ook in grote bezetting wordt gespeeld met de intentie van kamermuziek: het onderlinge samenspel is een van de belangrijkste aspecten. Het ensemble speelt op authentieke instrumenten, maar heeft niet de intentie daarmee een museale functie te vervullen. Integendeel, juist het levendig houden van de muziek in het heden en het durven experimenteren met repertoire, klankkleur en instrumentarium is van belang. Sinds een aantal jaar staat het ensemble onder artistieke leiding van concertmeester David Rabinovich.
Het jaar 2007 staat in het teken van Kaffee Zimmermann, het koffiehuis in Leipzig waar Bach talloze concerten gaf en waar hij, los van kerk of staat, naar eigen inzicht kon programmeren.
In 2008 zullen de Brandenburgse concerten centraal staan in programma’s rond Bach, zijn voorgangers en navolgers. 2009 zal in het teken staan van Joseph Haydn.
Jaarlijks geeft het ensemble in augustus een zomercursus kamermuziek voor gevorderde amateurs en vakstudenten, de Apollo Zomeracademie.
Tot op heden zijn er negen cd’s uitgebracht die door de pers goed ontvangen werden.

--------------------------------------------------------------------------------
David Rabinovich, viool & artistieke leiding
Is afkomstig uit de Oekraïne, en studeerde bij Zahar Bron aan het Glinka Conservatorium Novosibirsk, voor wie hij na zijn afstuderen ook als assistent werkte. Hij concerteerde o.a. met het Symfonie Orkest en het Opera Orkest Novosibirsk. Sinds 1994 studeerde hij bij Sigiswald Kuijken en Elisabeth Wallfisch aan het koninklijk conservatorium Den Haag.
Onder zijn leiding heeft Apollo Ensemble zich ontwikkeld tot een top ensemble met een duidelijke eigen visie.
Naast zijn artistiek leiderschap van het Apollo Ensemble speelt hij in Het Amsterdam Baroque Orchestra (Ton Koopman), the King’s Consort en het Orchestra of the age of enlightenment.

--------------------------------------------------------------------------------
Thomas Oltheten, fagot & zakelijke leiding
Thomas studeerde aan de conservatoria van Utrecht, Zürich en Zwolle. In de loop der tijd is hij zich meer en meer gaan verdiepen in de ontwikkeling van de fagot door de eeuwen heen. Zo bespeelt hij de dulciaan, barokfagot, klassieke fagot, romantische fagot en de moderne fagot. Hij is oprichter van het Apollo Ensemble en heeft de organisatie daarvan vanaf de grond opgebouwd. Daarnaast speelt hij in diverse (barok) orkesten in binnen- en buitenland, zoals o.a. Stuttgarter Kammerorchester, Concerto d’Amsterdam en het NoordNederlands orkest.

--------------------------------------------------------------------------------
Marion Boshuizen, clavecimbel, orgel, fortepiano & Pr en organsatie
Geboren in Amsterdam, studeerde Marion Boshuizen orgel, clavecimbel en directie in Utrecht bij Nico van den Hoven en Kees van Houten, in Luzern bij Monika Henking en in Zürich bij Johann Sonnleitner. Ze maakte deel uit van Ensemble 90 en is mede oprichtster van het Apollo Ensemble, waarmee ze ook solistisch optreedt. Tevens is de goede organisatie van de vele Apollo projecten op haar conto te schrijven. Daarnaast is ze werkzaam als repetitor en continuospeler bij diverse orkesten waaronder Ensemble Conservatoire. Ze is dirigente van de Lelystadse Cantorij en heeft een privélespraktijk.

--------------------------------------------------------------------------------
Michiel Niessen, luit.
Michiel studeerde luit aan het Koninklijk Conservatorium te ‘s Gravenhage, bij luitist Toyohiko Satoh. Zijn diploma DM (docerend musicus) behaalde hij in 1986, en zijn diploma UM (uitvoerend musicus) twee jaar later, met onderscheiding. Hij is een gevraagd solist op internationale podia en begeleider en continuospeler bij diverse barokorkesten, solisten en kamerensembles. Hij streeft ernaar de grenzen van de luit te verleggen door de mogelijkheden te onderzoeken van cross-over stijlen, ethnische en præter-authentieke instumentatie, versterking en electronische effecten.

--------------------------------------------------------------------------------
Annelies Schraa, blokfluit
Annelies Schraa studeerde blokfluit bij Adrienne du Clou aan het conservatorium te Zwolle waar ze in 1995 haar diploma Docerend Musicus en in 1997 haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde.
Sinds 1999 is zij aan het Apollo Ensemble verbonden. Ook als soliste wordt Annelies regelmatig gevraagd. Zij is veelvuldig te horen als soliste en ensemblespeler op kamermuziekpodia. Ook op de radio is ze regelmatig te beluisteren.
Annelies is als docente blokfluit, samenspel en ensemblespel verbonden aan het Muzisch Centrum te Emmeloord.

--------------------------------------------------------------------------------
 Aanvang, kaarten en reserveringen.
Het concert wordt gegeven op zondag 8 februari, aanvang 15.00 uur in de Ridderzaal van Slot Schagen. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal maar kunnen ook vooraf gereserveerd worden bij mevr. Lies Dik, tel. 0224-213738 en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Plukker in Schagen. De toegang bedraagt € 8,00