Testverslag Volvo S80 T6 AWD Summum automaat, uit het Koninklijke arsenaal.

ingevoerd op 27-2-2011

Deze statige Zweed is een ware wolf in schaapskleren. De sedan is slank vormgegeven, maar is groter dan hij lijkt. Deze S80 behoorde tot het wagenpark van ons koningshuis en droeg het voormalige kenteken AA – 62. De S80 wordt aangeboden door Volvo Ton van Kuyk B.V. Alkmaar.
 
Bouwperiode en uitvoering
De S80 wordt geproduceerd vanaf 1998-heden en in het geteste model van 2006 tot 2009. De auto is geleverd met 4, 5, 6 en 8-cilinder benzine motoren van 145-315 pk en 4 en 5-cilinder dieselmotoren van 136-205 pk.
De auto in deze test is een S80 met T6-motor gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. Wat een soepelheid en rust brengt deze auto. De motor heeft werkelijk altijd kracht, nadeel is wel dat het verbruik navenant hoog is (13,5 liter per 100 kilometer).
De auto is daarnaast een zogenaamde AWD, wat tot gevolg heeft dat het vermogen bij doorslippen van de voorwielen wordt verdeeld over alle vier de wielen. In de praktijk voel je daar weinig van, maar dit is zeer veilig.
De auto is een Summum en omdat de auto ex-koningshuis is, extra voorzien van onder andere een elektrisch schuif- kanteldak, park-assist, volumecontrole en hoofdtelefoonaansluitingen achterin en lederen bekleding. Het Four C onderstel geeft de keuzemogelijkheid tussen sport, comfort of advanced en maakt dat de auto zich gedraagt als een comfortabele automobiel, of kan worden omgeschakeld naar een sportief afgeveerde auto. De auto is verder voorzien van RTI-navigatie, High Premium Sound radio-installatie en een  elektrisch verstelbare bestuurderstoel met geheugen mogelijkheid.

Voorkomende problemen
De S80 is over het algemeen een zeer betrouwbare auto. Problemen die vaker dan gemiddeld voorkomen zijn ruimte op draagarmen voor en rammelende stabilisatorstangen. Uitzonderlijk hoge kilometerstanden zijn meer regel dan uitzondering, waarbij kilometerstanden van 400.000 kilometer zeer wel mogelijk zijn zonder grote onderhoudskosten.

Staat van de testauto
Het unieke van de geteste auto is dat deze door Volvo is geleverd aan het wagenpark van ons koninklijk huis. De wagen verkeerd in uitmuntend goede staat en is perfect onderhouden. Geen van de in de rubriek beschreven veel voorkomende problemen zijn tijdens de testrit geconstateerd. Het interieur is schoon en geheel onbeschadigd. De auto ruikt fris en er is niet in de auto gerookt. De stoelen zitten voortreffelijk en ook na een zeer lange rit kom je fris uit de auto. Het exterieur van de auto is strak zonder beschadigingen, is voorzien van chromen sierlijsten wat de auto extra sjiek maakt. Als extra heeft de auto spatlappen rondom.  De lage kilometerstand (65000 km) en mooie staat maakt dat de auto zo goed als nieuw is.

Prijsstelling
Deze auto is per 27-04-2011 verkocht. 

Plus en min
Plus                                                        Min
Duurzaam materiaalgebruik                      Brandstofverbruik
Heerlijke krachtige auto om te rijden         afhankelijk van gebruik
Veilige auto door combinatie
AWD en super T6
Unieke historie door gebruik koningshuis

Conclusie
De S80 AWD T6 is een auto waarbij het iedere kilometer genieten is. De auto is in zeer goede staat en verzorgt op ieder moment voor rijplezier met daarnaast een ietwat hoog brandstofverbruik. Daarnaast is de afkomst van het Koninklijke huis garantie voor een in uitmuntende staat verkerende auto.
Kortom een uitgelezen kans om bezitter te worden van een bijzondere en kwalitatief zeer sterke auto met een koninklijk tintje.

Aan de inhoud van dit testrapport kunnen geen rechten worden verbonden.

S80 linksvoor S80 linksvoor
S80 linker zijkant S80 linker zijkant
S80 rechtsvoor S80 rechtsvoor
S80 dashboard S80 dashboard
S80 middenconsole S80 middenconsole
S80 interieur voor S80 interieur voor
S80 interieur achter S80 interieur achter
S80 AA-62 S80 AA-62