Vastentijd en Pasen

ingevoerd op 8-3-2011

Na carnaval start de vastentijd. Zoals u van ons gewend bent doen wij weer mee  aan de landelijke vastenactie. Het thema van dit jaar is: “Handen uit de mouwen voor de Filippijnen”. We ondersteunen bedreigde bevolkingsgroepen op het eiland Mindoro.

De kinderen worden in de klassen geïnformeerd over dit project en we vragen weer hun (en uw) medewerking d.m.v. de klussenkaart: een klusje voor een goed doel!

We starten met de vastenactie op maandag 21 maart en deze loopt door tot 19 april. Op deze dag kunnen de kinderen hun spaardoosje inleveren en wordt de totaalopbrengst bekend gemaakt op de paasviering.

Paasveetentoonstelling
Op woensdag 13 april gaan alle kinderen uit om 11.30 u.

Palmpasen
Op zondag 17 april is het palmzondag.  De kinderen van groep 3 t/m 8 krijgen weer de gelegenheid om op school een palmpasenstok te maken. U wordt hierover t.z.t. nader geïnformeerd.

Paasviering op school
Op vrijdagochtend, 22 april, hebben we een paasviering op school. Tijdens deze viering zal de opbrengst van de vastenactie bekend gemaakt worden. ’s Middags is er geen school; alle kinderen zijn om 12.30 u. uit. De vakantie die daarop volgt duurt tot 9 mei.


Toelichting bij het hongerdoek:
 
Hongerdoeken hebben een oude traditie. Oorspronkelijk waren hongerdoeken wit: ze hingen in de vastentijd voor het altaar of tabernakel in de kerk: om mensen vooral niet af te leiden door de vaak mooie afbeeldingen die daarop stonden. Ze symboliseerden de kaalheid, de leegte van de vastentijd. Later vond men dat toch wel erg kaal en werden ze beschilderd met taferelen van lijdende mensen, vaak de lijdende Christus. In deze tijd zijn de afbeeldingen meestal actueler: afgebeeld wordt de lijdende mens ergens in deze wereld – in relatie tot evangelieverhalen.
Dit jaar hebben wederom enkele zeer creatieve geesten in de MOG de handen ineen geslagen om een prachtig hongerdoek te schilderen voor deze 40 dagentijd. Wat valt er allemaal te zien?

De groep heeft zich laten leiden door de lezingen van de evangelist Lucas. Lucas beschrijft het leven van Jezus als een reisverhaal. Vanuit Galilea trekt Jezus langzaam aan richting Jeruzalem. Zijn dood en zijn glorie tegemoet. Maar, zo wil Lucas ons heel duidelijk laten zien: dit mág het einde van het verhaal niet zijn, en het ís het einde ook niet. Lucas eindigt zijn evangelie niet bij het graf, maar bij de Emmaüsgangers; immers mensen moeten verder met het verhaal van Jezus, anders wordt Jezus voor een tweede maal begraven. Nog sterker: het boek “Handelingen” is ook door Lucas geschreven, als een vervolg op Jeruzalem. Het verhaal moet de wereld in. Jeruzalem is geen eind maar een tussenstation.
Op het hongerdoek is Jezus dan ook verbeeld met een staf in zijn hand. Rondom de cirkels, de levenscycli van het leven; spelen zes belangrijke verhalen; ze corresponderen met de lezingen in de vieringen van de komende weken. Op het doek draaien de afbeeldingen tegen de klok in; van midden onder af aan.
Uitleg:

 
40-I Lucas 4:1-13 midden onder
 
Het verhaal van de verzoeking van Jezus in de woestijn. De satan krult zich om de cirkel heen: hij sist, hij verleidt. Hij is het struikelblok dat Jezus dreigt tegen te houden op zijn levensweg. De duivel probeert mensen los te maken van God. Drie uitdagingen legt hij Jezus voor. Stenen in brood veranderen (u ziet ze verbeeld), alle macht, en tenslotte de uitdaging om van de tempel af te springen. Maar het antwoord van Jezus is kort: je zult de Heer je God niet op de proef stellen.
 
40-II Lucas 9;28-36 rechts onder
 
De verheerlijking op de berg: een topervaring. Jezus straalt van de ontmoeting met Mozes en Elia. Vasthouden! Roept Petrus. Maar topervaringen zijn niet vast te houden. Op de top is het koud, guur, machtig, je ziet wegen voor en achter je, je ziet waar je vandaan komt en wat je weg is, maar blijven kan je er niet. Je moet naar beneden, naar de mensen die jou nodig hebben. Op het doek zie je binnen de ring Jezus, met Mozes en Elia. Maar buiten de ring, beneden aan de voet van de berg staan weer mensen te wachten op hem.
 
40-III Lucas 13;1-9 rechts boven
 
Het verhaal van de vijgenboom die geen vrucht draagt. Wat moet je ermee? Omhakken zegt de eigenaar. Maar de wijngaardenier wil de boom nog een kans geven. Op het hongerdoek staat de boom afgebeeld, maar ook het werelddeel Zuid Amerika. Suriname is duidelijk aanwezig. Voor dit land zijn we in de MOG de komende twee jaar actief om hen te helpen goede vruchten te dragen. In het bulletin en op het informatiebord in de hal kunt u alles lezen over het project “Stimesur”. Urologen van het Waterlandziekenhuis die belangeloos helpen om de gezondheidzorg in Suriname te verbeteren.
 
40-IV Lucas 15;11-32 midden boven
 
De verloren zoon: twee broers die strijden om de gunst van hun vader. Wie van de twee is nu werkelijk verloren geraakt? De jongen die op zoek gaat, of degene die blijft zitten waar hij zit? De trouw van de ene lijkt niet te worden beloond, de ontrouw van de ander wel. Maar belangrijker is de blijdschap om wie teruggevonden wordt na verloren te zijn geweest.
Bij de terugkeer van de jongste sluit nu de oudste zichzelf buiten, geeft niet thuis.
Bedenk dat Jezus dit verhaal aan Farizeeërs vertelt als antwoord op de kritiek die hij krijgt dat hij met zondaars en tollenaars en hoeren omgaat. Hij kritiseert de houding van mensen die vasthouden aan starre regels en strikte naleving van Torah en geen ruimte meer hebben voor mensen die dat niet doen of hebben gedaan. Weten ze wel hoe ver een mens van huis kan zijn geraakt? En waarom zijn er altijd weer gelovigen die niet blij kunnen zijn om de genade of het geluk dat een ander ten deel valt. Kun je feestvieren met elkaar, kan je werkelijk ten diepste blij zijn voor een ander??? Op het doek zijn de jongens nog ver van elkaar verwijderd: de ene (wie?) binnen de cirkel, de ander erbuiten.
 
40-V Lucas 20;9-19 links boven
 
De onrechtvaardige pachters. Direct na de intocht van Jezus in Jeruzalem mept Jezus de geldwisselaars uit de tempel. “Mijn huis zal een huis van gebed zijn maar u hebt er een rovershop van gemaakt”. Op dat moment wordt het de schriftgeleerden en hogepriesters echt te gortig en vragen ze naar Jezus’ bevoegdheid. Op grond waarvan doet hij wat hij doet?
Dit verhaal van de onrechtvaardige pachters is het antwoord van Jezus. Jezus wil duidelijk maken dat hij niet zomaar wat doet maar in een lange traditie staat van profeten die God naar het volk Israël zond om naar de vruchten van de wijngaard te vragen.
Het verhaal is geen voorspelling hoe het afloopt, maar een waarschuwing hoe het zou kunnen aflopen als mensen de vruchten van wat hen ten deel is gevallen niet delen met een ander.
Wat (wie) verwerp je, die eigenlijk wel eens de hoeksteen zou kunnen zijn? Op het doek staat Jezus recht tegenover de Farizeeërs.

40-VI Lucas 19; 29-44 links onder
 
Palmzondag. De levensweg van Jezus is bijna voltooid. De palmen wuiven al, mensen roepen langs de kant – maar de tegenstand groeit. Tranen huilt Jezus over Jeruzalem. Wat zal er van haar worden? Hoe moet het verder? Hoe gaan wij verder?