Testverslag Volvo V70 R bouwjaar 2005, “brute kracht”

ingevoerd op 19-7-2012

V70R, een speciale lijn binnen het Volvo imperium. Een auto die continu aanzet tot geweldige prestaties, vergelijkbaar met de grote sportwagen-merken. Wat bij BMW M heet, is bij Volvo R. In het geval van de geteste uitvoering ook nog redelijk voordelig te rijden door de ingebouwde G3-gasinstallatie. Deze stoere Estate uit Zweden wordt aangeboden door Nordicar te Heerhugowaard.

Bouwperiode en uitvoering
De V70-type 2 is geproduceerd van 2000-2007 met een modelwijziging in 2004. De auto is geleverd met 5-cilinder benzine motoren van 140-300 pk (type R) en 5-cilinder dieselmotoren van 126 tot 185 PK.
De auto in deze test is een V70 R met een 2.5 vijfcilinder motor met 300 PK gekoppeld aan een automatische versnellingsbak in combinatie met vierwielaandrijving. De auto is van 2005, na de modelwissel wat onder andere herkenbaar is aan de middenconsole en gewijzigde achterlichten en koplampen. De motor in deze auto kenmerkt zich door een hoog koppel en een gigantisch beschikbaar vermogen, wat zich goed op het wegdek laat overbrengen door vierwielaandrijving. Door de geïnstalleerde LPG-installatie zijn de verbruikskosten beheersbaar.
De auto is zeer compleet door onder andere: elektrisch schuif- kanteldak, park-assist en lederen bekleding. Het Four C onderstel geeft de keuzemogelijkheid tussen sport, comfort of advanced en maakt dat de auto zich gedraagt als een comfortabele automobiel, of kan worden omgeschakeld naar een sportief afgeveerde auto. De auto is verder voorzien van RTI-navigatie, High Premium Sound radio-installatie en een elektrisch verstelbare bestuurderstoel met geheugen mogelijkheid. Elektrisch inklapbare buitenspiegels, regelbare kindersloten en Xenon-verlichting.

Voorkomende problemen
De V70 is over het algemeen een zeer betrouwbare auto. Problemen die vaker dan gemiddeld voorkomen zijn een niet goed werkende airco door problemen met de aircocompressor of condensor, ruimte in draagarmen, foutmeldingen ABS veroorzaakt door ABS-regeleenheid en bij de bezinexemplaren een defect gasklephuis. In geval van de AWD kunnen problemen voorkomen in de aandrijflijn door de viscosekoppeling, extra aandrijfdifferentieel en aandrijfassen. Modellen van na 2002 kennen deze problemen niet door toepassing van een Haldex-koppeling.

Staat van de testauto
Het testexemplaar komt oorspronkelijk uit Duitsland en rijd sinds een aantal jaren in Nederland. De auto geeft ontzettend veel rijplezier, verbruikt bij snel rijgedrag 15 liter per 100 kilometer op LPG, met een meer beheersbare rechtervoet zijn gunstigere verbruikswaarden mogelijk. Het interieur is voorzien van volledig leder in de kleur crème en is schoon en onbeschadigd. De verf van de bestuurdersstoel is aangetast, voor aflevering wordt dit hersteld middels een speciale behandeling. De kilometerstand van de auto is 161000 kilometer, dat voor een Volvo van dit kaliber laag is te noemen.
 
Prijsstelling
De auto wordt aangeboden voor 19950 euro exclusief 295 euro afleverkosten. De prijs is marktconform. Voor een niet te hoog bedrag een auto, die qua prestaties niet onderdoet tot de hogere sportwagenrangorde.


Plus en min
Plus                                                         Min
Duurzaam materiaalgebruik                       Heb ze niet kunnen ondekken
Sportonderstel
Extreem veel rijplezier
Door LPG vriendelijke gebruikskosten

Conclusie
Een speciale V70 die aanzet tot snelle prestaties en een continu “big Smile”. De auto is niet goedkoop, maar de toenmalige nieuwprijs was dan ook 85000 euro. Het weggedrag is instelbaar en in de stand advanced zelfs superstrak. Voor mij behoort dit tot de top van Volvo en bereikt de auto de tweede plaats op mijn wensenlijst.

Aan de inhoud van dit testrapport kunnen geen rechten worden verbonden
V70R linker zijkant V70R linker zijkant
V70R rechter achterkant V70R rechter achterkant
V70R interieur linksvoor V70R interieur linksvoor
V70R dashboard V70R dashboard
V70R elektrisch verstelbare bestuurdersstoel V70R elektrisch verstelbare bestuurdersstoel
V70R Four C V70R Four C
V70R onderhoudhistorie V70R onderhoudhistorie
V70R linker motorruimte V70R linker motorruimte