VOLGEND JAAR STARTEN WE MET EEN NIEUWE LESMETHODE TAAL

ingevoerd op 22-04-2015

De lesmethode die wij op school gebruiken voor het taalonderwijs heet Taal Actief. Deze methode is inmiddels een aantal jaar oud en aan vervanging toe.

De vervanging is niet zo zeer nodig omdat de boekjes versleten zouden zijn.

Andere normen en eisen worden door de maatschappij aan het onderwijs gesteld. Nieuwe denkbeelden over hoe kinderen leren, nieuwe technieken en leermiddelen (denk aan digiborden, laptops, tablets) hebben het onderwijs de laatste jaren veranderd.

 

Het team heeft zich de afgelopen maanden verdiept in de aanschaf van een nieuwe methode. Lessen zijn in de praktijk uitgeprobeerd. Na een zorgvuldig proces hebben we besloten dat onze nieuwe methode STAAL zal gaan worden.

Informatie hierover vindt u op:

http://www.malmberg.nl/Basisonderwijs/Methodes/Taal/Staal.htm

En we sturen met deze nieuwsbrief ook een informatiebrochure mee.

 

De lesmethode Staal is van een hoog niveau!

Met de keuze van deze methode leggen we de lat hoog!

 

De spellingdidactiek is gebaseerd op de methodiek van drs. José Schraven en prof. Anna Bosman.

Deze methodiek is de afgelopen 2 jaar al toegepast in onze groepen 3 en 4 en de resultaten hiervan zijn zeer gunstig. De kinderen scoren in landelijk genormeerde toetsen hoog. Ook zijn de leerkrachten van de kleuterbouw zijn al bijgeschoold in het werken met deze methodiek.

De methode Staal zal met ingang van het nieuwe schooljaar worden ingevoerd. Om kinderen tot en met groep 7 een zo goed mogelijke overgang aan te bieden naar deze ambitieuze methode zullen we de resterende lesmaanden gebruiken om nieuwe oefeningen aan onze leerlingen aan te bieden.

 

Omdat de dictees en taaltoetsen van het afgelopen jaar nog gebaseerd waren op Taal Actief, zullen we als leerkrachten met de beoordeling van het leerlingenwerk hier de komende paar maanden rekening mee moeten houden. We zullen wat terughoudend zijn bij het geven van cijfers, omdat we de kinderen natuurlijk niet direct langs de (nieuwe) lat kunnen leggen.

We hopen dat u hiervoor begrip kunt opbrengen.

Vanaf volgend schooljaar starten we dan direct met Staal in alle klassen. We zullen de methode niet jaar voor jaar laten ”ingroeien”, we willen in één keer doorstromen naar het hogere niveau.

 

Om leerkrachten zo goed mogelijk met de methode te kunnen laten  werken zullen we, al vrij snel in het nieuwe schooljaar, (waarschijnlijk september) een studiedag houden waarbij mw. José Schraven de leerkrachten zal bijscholen op deze methode.

Wellicht volgen later in het jaar nog één of meerdere studiedagen.

staal staal