Gevoel gaat boven verstand
Bron: Schager Courant
WARMENHUIZEN – Zaterdag speelde de volleybalvrouwenhoofdmacht van Dinto de laatste wedstrijd in de tweede divisie. De ploeg is inmiddels gedegradeerd en zal volgend seizoen in een stevig vernieuwde samenstelling een trapje lager acteren. De trainer/coach zal dan dezelfde zijn als waarmee het staartje van het seizoen is afgemaakt.
Rick Breeuwer werd in februari door het bestuur gevraagd om het stokje over te nemen van Dennis Vlietstra en Han Ruiterkamp. Het Enkhuizer duo zag geen heil meer in het eigen functioneren en had het idee dat vreemde ogen zouden dwingen. Niet echt een lekker moment om in te stappen zou je denken. “ Dat kun je wel zeggen ja. Ik zou ook eigenlijk pas het nieuwe seizoen beginnen. Het is ook veel beter om met een schone lei aan zo’n klus te beginnen, maar Dinto zat met dit probleem en dan gaat het gevoel boven het verstand “, aldus de 32-jarige Tuitjenhorner oefenmeester. Nu de dames dan alsnog gedegradeerd zijn zou je berouw kunnen hebben van dit vervroegde optreden. “ Nee, ik heb er zeker geen spijt van. Ik heb weliswaar niet gekozen voor een totale nieuwe aanpak, zoals ik voor het nieuwe seizoen voor ogen had, maar er zijn in de training en de coaching evengoed flinke veranderingen aangebracht en het team heeft een behoorlijke progressie doorgemaakt.
Wonderen
Het is alleen minder aantoonbaar. Op het moment dat ik het overnam stond diezelfde zaterdag direct concurrent Haarlem voor de deur. Veel te vroeg natuurlijk om je stempel te kunnen drukken. Daarna hebben we vrijwel alleen maar tegen het linkerrijtje gespeeld en daar kom je dan ondanks de vooruitgang simpelweg net tekort tegen.” Nu heb je geen totaal andere werkwijze toegepast, maar ik neem aan dat er wel het één en ander veranderd is ? “ Ik heb te maken met een jonge ploeg die technisch veel te leren valt. Zo besteden we vier maandagtrainingen grotendeels aan het schaven van één techniek. De laatste keer krijgen de speelsters dan een soort examen, waar ze competitief met elkaar de strijd aangaan. Dat wordt dan op ludieke wijze beloond met prijsjes. Deze aanpak wordt door de meiden als zeer nuttig ervaren en ikzelf zie de ploeg technisch behoorlijk groeien.” Maar ook het spelconcept blijkt door Breeuwer bij de teamtraining en coaching te zijn aangepakt. “ Er werd op het midden een éénmansblok gezet. Dat vind ik op dit niveau zeer onverstandig. Ook de passing en het verdedigingssysteem zijn op de schop gegaan.”
Sterker
Ondanks de getoonde vooruitgang zijn de punten niet in Warmenhuizen gebleven. Hoe kijk je daar als trainer nu tegenaan? “ Ik vind het nog steeds heel jammer dat we uit de tweede divisie gevlogen zijn. Zeker omdat er volgend seizoen door onder andere de terugkeer van Inge Ligthart en Simone van Haneghem een veel sterker team staat. Je wordt niet zomaar één twee drie weer kampioen, dat hebben we bij de heren kunnen zien. Maar dat is trouwens ook niet de doelstelling van de vereniging. We gaan bouwen aan een team met meiden uit het dorp en de directe omgeving. Routine en jeugd samen. Jonge speelsters in de buurt van Warmenhuizen moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen en door te stromen naar het landelijke volleybal en dat kan bij Dinto. Het zorgt volgens mij voor een gezonde toekomst. Het is bijvoorbeeld prachtig dat na Linda van Dijk en Geertje de Groot nu volgend jaar ook Nikki Meijer uit het tweede team doorstroomt.” Aan voorspellingen waagt Breeuwer, die in het dagelijks leven accountmanager bij een internetbedrijf is, zich nog maar niet. “ Ik denk dat we een team krijgen wat hoog in de derde divisie kan meedraaien. We hebben geen brede basis, want er stoppen enkele speelsters (Astrid van Straten, Jorinde en Davina Olling red.), maar de meiden die het gaan doen hebben voldoende kwaliteit en gedrevenheid en bovenal groeipotentie.