Aardbeving Italië
Volgens de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zijn bovendien ongeveer 1500 gewonden gevallen.
De beving vond midden in de nacht plaats, rond 03.30 uur. De meeste sterfgevallen deden zich voor in L’Aquila, de circa 70.000 inwoners tellende hoofdstad van Abruzzen.
Het epicentrum van de aardbeving lag iets ten noorden van deze stad. Italië is in shock door de gebeurtenis
Tenten
De Italianen, die door de aardbeving dakloos zijn geworden, brengen de nacht door in een tent. Het gaat vooral om inwoners van de regionale hoofdstad L’Aquila en zeker 26 zwaargetroffen dorpen in de omgeving.
Ongeveer tweeduizend tenten, die elk ongeveer tien personen kunnen herbergen, zijn opgezet op tennis- en voetbalvelden in de regio. Ook worden mensen in hotels opgevangen.
Geen Nederlanders
Bij de zware aardbeving zijn geen Nederlandse slachtoffers gevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dat desgevraagd weten.
Kracht
De berichten over de kracht van de beving zijn niet eenduidig. Italiaanse deskundigen gaan uit van 5,8 op de schaal van Richter.
Amerikaanse experts gingen in eerste instantie uit van een kracht van 6,7. Later stelden de Amerikanen hun inschatting bij tot 6,2.
Tientallen personen raakten gewond, duizenden mensen zijn dakloos geworden. Ongeveer dertig mensen worden vermist.
Gebouwen
De slachtoffers lagen onder het puin van een ingestort gebouw in Fossa in de buurt van de L’Aquila.
Door de aardbeving stortten in de stad onder meer een deel van een studentenhuis, een kerktoren en meerdere huizen in.
De schok was ook voelbaar in de hoofdstad Rome, die bijna 100 kilometer van de regionale hoofdstad L’Aquila ligt.
Reddingswerkers
In L’Aquila renden mensen in paniek de straat op. Meerdere gebouwen in het historisch centrum stortten in.
Vierduizend reddingswerkers proberen met familieleden, vrienden en buren van de slachtoffers overlevenden onder het puin vandaan te halen. Zware regen- en hagelbuien bemoeilijkten de werkzaamheden.
Het gebied werd aan het begin van de avond opgeschrikt door een naschok van 4,1 op de schaal van Richter, die drie seconden aanhield.
Ook elders in Abruzzen zijn huizen beschadigd. Een deel van de autosnelweg naar Rome moest worden afgesloten.
Berlusconi
Silvio Berlusconi heeft een voor maandag geplande reis naar Moskou afgezegd in verband met de aardbeving. Dat heeft de premier voor de televisie gezegd.
Zondagavond had zich in de streek rond het ruim tweehonderd kilometer noordelijker gelegen Ravenna een aardbeving voorgedaan met een kracht van 4,6 op de schaal van Richter. De schok werd tot in L’Aquila gevoeld.
Vluchten
Veel inwoners verlaten deze Italiaanse stad vanwege het risico op naschokken en het instorten van gebouwen. Veel gebouwen zijn verwoest of in meer of mindere mate beschadigd.
TV-zenders lieten beelden zien van burgers die gehuld in dekens en met koffers in hun handen de stad verlaten.
Hulp
De Europese Unie en een aantal landen hebben Italië inmiddels hulp aangeboden. Het aanbod kwam onder meer van Frankrijk, Griekenland, Israël en Rusland. Een Italiaanse regeringsfunctionaris zei dat de hulp niet direct nodig is.
Nederland zal vooralsnog geen hulp geven. ”Italië heeft geen internationale hulp gevraagd”, aldus de woordvoerder. Als dat verzoek alsnog komt, bekijkt Buitenlandse Zaken de zaak opnieuw.
Steunbetuigingen
Vanuit de hele wereld stroomden ook steunbetuigingen voor de slachtoffers van de ramp binnen.
Koningin Beatrix en premier Jan Peter Balkenende betuigden hun medeleven aan de Italiaanse regering voor de verwoestende aardbeving in de Italiaanse regio Abruzzen en de vele slachtoffers.
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat gemeld. Balkenende stelde in een telegram mee te leven met de slachtoffers en hun familieleden.
Obama
’’We willen onze condoleances overbrengen aan de families en we hopen dat we reddingsteams kunnen leveren’’, aldus de Amerikaanse president Barack Obama.
Paus Benedictus XVI liet de bisschop van het getroffen gebied weten ’’te bidden voor de slachtoffers, vooral de kinderen.’’
Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barosso, de Russische president Dmitri Medvedev, de Franse president Nicolas Sarkozy en vele anderen hebben hun medeleven geuit.
Bron: SCR Consultancy