De zeebaars komt zowel in zoet als zout water voor. Ook in brakwater is de soort waargenomen. De zeebaars wordt gevangen door onze vissermannen en gekweekt in de zuidelijke landen rond de Middellandse Zee. Uiteindelijk belandt de zeebaars bij de visspecialist om de consument te bereiken.
Bekijk ook de speciale video in dit nieuwsbericht!
Vooral in de horeca komt de vis steeds vaker op de menukaart voor. Logisch, want de zoetige, milde smaak van deze rondvis is heerlijk. Daarbij heeft de vis een prachtige fijne structuur. Het is een sluike, pientere vis. Als de zon namelijk schijnt en de dagen en de nachten helder zijn, wordt aanzienlijk minder zeebaars gevangen. De zeebaars kan dan de boten goed onderscheiden. Bij stormachtig weer zijn de vangsten groter. De vis wordt in de Zuidelijke Noordzee duurzaam met de lijn gevangen, met name op wrakken in de zomer. De zeebaars wordt echter ook door staand-want visserij gevangen. In Het Kanaal wordt, voornamelijk in de wintermaanden, met staande netten gevist.
ZEEBAARS, lijngevangen
De lijngevangen vis in Nederland is zeer beperkt. In Nederland wordt met name zeebaars en kabeljauw gevangen met de lijn, maar door de beroepsvisserij kleinschalig. De in Frankrijk aangevoerde lijngevangen vis komt voornamelijk uit Bretagne. Vanaf de baai Mont St. Michel tot aan La Rochelle, vanaf 1 april t/m eind oktober. De lijnvisserij gebeurt met kleine schepen waarvan lijnen uitgezet worden met 100 tot wel 1000 haken. (“Nieuw Zeeland long line fishing”). Als aas gebruikt men seiche, ofwel sepia, zandspiering of sardines. Per haal van ongeveer maximaal 2 uur wordt de vis meteen goed in ijs verpakt, waardoor de kwaliteit optimaal is. Er wordt nooit langer dan 2 uur achtereen gevist om de beste kwaliteit te waarborgen.
ZEEBAARS, wild
De wilde zeebaars komt hoofdzakelijk voor in het oosten van de Atlantische Oceaan, het zuiden van de Noordzee, de Oostzee en de Middellandse Zee. Het verschil tussen wilde en gekweekte zeebaars is groot: de gekweekte exemplaren hebben steviger en vetter vlees en de smaak is anders. Ook qua uiterlijk zijn de verschillen waarneembaar: de wilde heeft grotere schubben en is helder zilverkleurig. Het stevige vlees van de zeebaars leent zich voor alle bereidingswijzen. Gebruik alleen niet teveel kruiden, dat overstemt de fijne smaak.
ZEEBAARS, kweek
Ook wordt zeebaars in verschillende mediterrane landen (Griekenland, Turkije, Kroatië, Spanje) gekweekt. Er wordt vooral gebruik gemaakt van open kooien in zee, maar ook van intensieve gesloten systemen. Deze zeebaars is een mooi alternatief voor de wilde zeebaars, hoewel de verschillen wel groot zijn. De gekweekte exemplaren hebben steviger en vetter vlees en de smaak is anders. Ook qua uiterlijk zijn de verschillen waarneembaar: de wilde heeft grotere schubben en is helder zilverkleurig. Het stevige vlees van de zeebaars leent zich voor alle bereidingswijzen. Gebruik niet teveel kruiden, dat overstemt de fijne smaak.
“Bron: Productschap Vis”.
Bron: Meatstreet