Zoals iedere vloerbedekking zullen ook vloeren van echt hout na verloop van tijd normale gebruikssporen gaan vertonen, afhankelijk van je gezinssituatie en levensstijl. Met enkele voorzorgsmaatregelen en door de vloer regelmatig te reinigen en onderhouden, kun je jarenlang van jouw Hollandsche Vloer® genieten!
Hoe houd ik mijn Hollandsche Vloer® schoon en mooi? 10 tips!
1. Zorg altijd voor een voldoende grote schoonloopzone bij al je buitendeuren. Want goed onderhoud begint bij een goede deurmat, zowel binnen als buiten! Deze houdt vocht, zand en vuil vast, waardoor dit niet op je vloer komt. Maak je deurmat regelmatig schoon.
2. Wat het dagelijks reinigen betreft, kun je de vloer met een goede stofwisser of –zuiger ontdoen van stof en los vuil zoals haren en kruimels.
3. Wij raden aan je vloer regelmatig vochtig (niet nat) te dweilen met Osmo Wisch-Fix in combinatie met een microvezel dweil. Hiermee worden de dagelijkse vervuilingen van je vloer uitstekend verwijderd. Vermijd het overmatig nat dweilen of afspoelen van de vloer met water of andere vloeistoffen. Een licht vochtige doek met verdunde vloerreiniger voor hout is alles wat je nodig hebt. Let op dat er geen vocht in de v-groeven achterblijft. Laat de vloer na het schoonmaken altijd goed drogen.
4. Voor een opfrisbeurt kun je Osmo vloeibare onderhoudswas of -spray gebruiken. Reinig de vloer hiervoor eerst met Osmo Wisch-Fix en laat deze goed drogen. Breng daarna de onderhoudswas of -spray aan met een goede kwaliteit microvezel doek.
5. Verwijder vlekken snel met een zachte doek en Osmo Intensiefreiniger. Ook hardnekkige vlekken laten zich goed verwijderen; wrijf de vlekken in met Osmo Vloeibare Onderhoudswas en boen deze vervolgens uit.
6. Breng onder de poten en glijders van je meubels goede glijders of viltjes aan. Zwenkwielen van meubels en stoelen moeten van het ‘zachte’ type zijn. Vraag hier naar bij de Hollandsche Vloeren®-dealers.
7. Schuif nooit met zwaar meubilair maar til dit altijd op.
8. Wacht bij een gerookte vloer minimaal 6 maanden voordat je er een vloerkleed op legt. Als je dit niet doet, zal dit een ‘postzegeleffect’ op je nieuwe vloer geven omdat het hout niet terugkleurt op de plaatsen waar geen natuurlijk licht bij komt. Wanneer je het kleed verwijdert, zal dit deel van je vloer na verloop van tijd wel steeds dichter kleuren naar de rest van de vloer.
9. Plaats plantenbakken met openingen nooit direct op de vloer, maar zet deze op een waterdicht schaaltje, zodat er geen water op de vloer kan lekken. Het water kan kalkplekken en kringen veroorzaken.
10. De ideale relatieve-luchtvochtigheid (RLV) voor een houten vloer is 50-65 procent. Hiermee voorkom je dat deze gaat krimpen, waardoor er kieren ontstaan. Bij een te lage RLV dien je maatregelen te nemen om deze op het juiste peil te brengen én te houden. Alle Hollandsche Vloeren®-dealers verkopen hiervoor hygrometers en luchtbevochtigers.
Bron: Hollandsche Vloer®
Inspiratie & Advies:
Bron: Noord-West Interieurs