Werknemers mogen de WGA-premie op de belastingaangifte aftrekken. Dat heeft de rechtbank Haarlem onlangs besloten. Volgens voormalig minister van financiën Zalm kan de uitspraak van de rechter de schatkist 300 miljoen kosten.
De aftrekpost, die overigens niet voor alle werknemers van toepassing is, bedraagt gemiddeld tussen de € 90 en € 630 per werknemer. Die mag de kosten met terugwerkende kracht ook voor 2006 en 2007 in mindering brengen, mits de werkgever daadwerkelijk deze bijdrage op het inkomen van de werknemer heeft verhaald. De WGA-premie kan als negatief loon worden aangemerkt.
Sinds 2006 mag de werkgever maximaal 50% van de WGA-premie inhouden op het nettosalaris van zieke werknemers, om hen zo een financiële prikkel te geven. Door in te houden op het nettoloon van de werknemer is niet alleen de uitkering belast, maar ook de premie en dat past niet in ons belastingstelsel.
In 2006 bedroeg de WGA-premie enkele euro’s. In 2007 was dit 0,4% van het salaris met uitschieters naar 2,6%. Dit jaar is de premie minimaal 0,3%. Omdat de overheid steeds meer lasten moet dekken zal de premie de komende jaren verder stijgen en ontstaat een grotere aftrekpost. Voor verzekeraars kan dat mogelijk leiden tot een hogere schadelast inkomensverzekeringen.
Onduidelijk is of de Belastingdienst de verzoeken tot aftrek zal honoreren. Zij kan hiertegen nog in hoger beroep gaan.
Bron: Rechtbank Haarlem, 29 mei 2008